10.10.11

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ 3

ANDY MOOR / YANNIS KYRIAKIDES: REBETIKA live in Athens and Xanthi

Saturday 15/10/2011/ Xanthi
Xanthi Museum of Folk Art/ Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Sunday 16/10/2011 / Athens
live @ 6 d.o.g.s.

Η ομάδα  Silence Fiction Society παρουσιάζει τον Βρετανό αυτοσχεδιαστή κιθαρίστα  Andy Moor σε μουσική σύμπραξη με τον Ελληνοκύπριο συνθέτη Γιάννη Κυριακίδη (Yannis Kyriakides) σε ένα σετ που επικεντρώνεται στα Ρεμπέτικα. Αν και προέρχονται από αντίθετα άκρα της πειραματικής μουσικής σκηνής, οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν μουσική μαζί για πάνω από 10 χρόνια,έχοντας εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα αυτοσχεδιαστικά ντουέτα. O Moor, κιθαρίστας και μόνιμο μέλος του εμβληματικού Ολλανδικού post punk  συγκροτήματος The Ex – που εμφανίζεται επίσης στην Αθήνα σε λίγες μέρες και δεν πρέπει να το χάσετε- , και ο  Yannis Kyriakides συνθέτης σύγχρονης μουσικής και sound artist, αποδομούν και αναδιατυπώνουν -με υπολογιστή και κιθάρα-  τα αποκαλούμενα και μπλουζ της ελληνικής διασποράς των αρχών του 20ου αιώνα, δίνοντάς τους νέα, περίεργη και μοναδική πνοή. Με μεγάλη χαρά -και ίσως λίγο τρακ-θα επιχειρήσουν να παίξουν τη δική τους εκδοχή στα Ρεμπέτικα, ένα απόλυτα δικό τους μουσικό υβρίδιο –ποιητική αδεία θα μπορούσε να αποκαλείται Ρεμπετρόνικα- για πρώτη φορά στη χώρα προέλευσής τους.

Τη συναυλία θα ανοίξει το ολοκαίνουριο έργο του Κυριακίδη ‘Varosha’, ένα ηχητικό τοπίο συνοδευόμενο από video προβολή. Ένα σκοτεινό soundtrack για μια σύγχρονη ‘πόλη φάντασμα’,  στα κατεχόμενα της Κύπρου, την Βαρώσια.

* Οι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν επίσης στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.chrysallida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: